Kesän alussa mielessäni alkoi kypsymään ajatus lihattomasta heinäkuusta. Varovasti ehdottelin tätä perheelle ja kavereille, eikä oikeastaan keneltäkään tullut poikkipuolista sanaa, joten päätin tosissani kokeilla. Miksi? No ihan vain kokeilun vuoksi! Paljonhan sitä puhutaan kuinka liharuokien pääraaka-aineen eli lihan eli tuotantoeläinten olot ovat kyseenalaisia ja kasvattaminen ja tuottaminen on ympäristöä kuormittavaa. Ja osa ihmisillekin kelpaavasta ruuasta täytyy syöttää sioille ynnä muille. Noh, tämä minun kokeiluni on kuitenkin ihan vain mielenkiinnosta tehty, että miten helppoa tai vaikeaa on kokkailla kasvisruokaa :) Elokuussa mitä todennäköisimmin koittaa paluu "normiruokaan", toki välillä näitä kasvisruokia tulee tehtyä ja syötyä koulullakin valmiista pöydästä!

 

Viime postauksessa oli kesäkuun puolella valmistetut viimeiset "liharuuat" joten nyt päästään heti kasvisruuan kimppuun. Ensimmäiseksi tein työevääksi kasvispizzaa, johon tuli punaista ja keltaista paprikaa, ananasta ja tomaattia. Pohjan tein terveellisesti sämpyläjauhoihin. Mausteena oli kyllä sitten ihan normia juustoraastetta ja vähän oreganoa ja tilliä. Namia oli. Harmi vain että kuva jäi ottamatta :(

 

Kuva tuli kuitenkin otettua seuraavasta eli iltapäivän salaattiannoksesta.raesal-normal.jpg

Mukana tomaattia, kahta paprikaa, kurkkua, salaattia, raejuustoa ja vähän myös auringonkukansiemeniä. Nam, ja ihanan raikasta kesäsyömistä! :)

 

Sitten olikin sosekeittojen vuoro. Tein pari viikkoa sitten porkkanoista ja pakaste-herne-maissi-paprikasta sosekeittoa, ja sitä söin tällä viikolla töissä parina päivänä. Kuin myös porkkana-peruna-kukkakaali-sosekeittoa ja bataattisosekeittoa. Ah ihanuutta! Kaikissa annoksissa oli tällä kertaa hyvin mausteita (pippuria, currya ja Herbamarea) ja vielä pisteeksi iin päälle raejuustoa. Vähän meinasi vain hikeä pukata siinä vaiheessa kun +28-asteisessa työpaikan keittiössä näitä keittoja poskeen pisti, mutta onneksi oli sentään hyvää! :)

sosekeitto-normal.jpg

Ps. Sauvasekoittimella saa ihan älyttömän hyvän koostumuksen! Tähän kyseiseen bataattisosekeittoon ei jäänyt yhtään sattumia, ja pikkusesti sekaan lorautettu ruokakerma oli hieno viimeinen silaus :)

 

Muutama viikko sitten kokeilin tehdä itse mysliä Oriflamen keittokirjasta löytyneellä ohjeella. Ohjetta jouduin vähän muokkaamaan, koska kaikkia komponentteja en halunnut siihen laittaa, mutta omaani tuli seuraavia: kaurahiutaleita, kauraleseitä, cashew-pähkinöitä (veitsen kanssa käsittelyn jälkeen), auringonkukan- ja seesaminsiemeniä, pellavasiemenrouhetta, sekä nesteeksi ohjeen mukaan pari desiä vettä, pari ruokalusikallista hunajaa ja loraus rypsiöljyä. Kaikki kuivat aineet laitoin ensin sekaisin, sitten märät keskenään ja lopuksi tietty kaikki. Ja eikun uuniin. 200 asteessa paistelin ohjeen mukaan 10min kerrallaan ja välissä sekoitus. Kokonaisuudessaan pelti ulos kahdesti, eli uunia tuli 30min.

Myslistä tuli tosi hyvää ja rapeaa, suosittelen kyllä testaamaan! Idea tähän itse tekemiseen lähti siitä, kun kaupan mysleissä tuppaa olemaan todella paljon sokeria, jopa yli 10%! Esimerkiksi Rainbow´n aamiaismyslissä sokeria on jopa 25g 100g annosta kohden... (http://www.rainbow.fi/tuotteet/rainbow/elintarvikkeet/murot-ja-myslit/rainbow-hedelmainen-aamiaismysli-800-g/) Itsetehtyyn sitä ei tarvitse laittaa ollenkaan, ja ainakin minulle tämä tuo hyvän mielen. Mysli myös antaa esimerkiksi jugurtin sekaan sekoitettuna annokselle kivan rakenteen, itse ainakin pidän siitä, kun on jotain pureskeltavaa. Parhautta on sopivasti kypsynyt banaani palasina, itse tehty mysli ja rasvaton maustamaton jugurtti. Nam!

Alkuviikosta uskaltauduin kuumentamaan uunin piittaamatta +28 asteisesta ulkoilmasta ja +26 asteisesta pikkuisesta yksiöstäni. Tein itselleni satsin mysliä, plus äitille maistiaiset gluteenittomasta versiosta (käytin siis kaurahiutaleiden ja -leseiden tilalla gluteenittomia kaurahiutaleita). Kuvankin otin, joskaan siitä ei tullut kovin loistava saati ehkä kykenevä näyttämään miten hyvältä mysli näytti :)

myslig-normal.jpg

 

Viimoinen tämän viikon kokkaus oli raparperipiirakka, johon tärkeimmän raaka-aineen sain työkaveriltani. Löysin netistä sopivankuuloisen ohjeen ja toteutin sen tiistai-iltana. Nautiskelin ehkä puolet piirakasta seuraavien päivien aikana ja loput laitoin pakkaseen odottelemaan kahvitteluhetkiä ystävien kanssa (saas nähä joudunko sittenkin itse syömään....vinkvink). Yhteen piirakkaan ei kuitenkaan koko satsi raparperiä mennyt, joten joutunen tekemään ens viikolla uuden piirakan (hirveesti ei kyllä yhtään harmita! :)) Nappasin kuvan piirakasta ennenkuin se pääsi uuniin lämmittelemään:

raparperi%20%282%29-normal.jpg

Ps. Vähän sotkemiseksi meinasi mennä tahmaisen rasvaisen taikinan kanssa....